Název produktu | SKOŘICE CEJLONSKÁ MLETÁ |
---|---|
Druh | Jednodruhové koření |
Nejkvalitnější odrůda skořice. Pochází ze Srí Lanky. Cejlonská skořice je nejvýše ceněná skořice na světě. Má velmi jemnou a sladkou chuť s bohatou vůní a nádechem tropických plodů. Pravá skořice cejlonská je světle hnědá, má sametový vzhled, je na dotyk křehká. Cejlonská skořice - Cinnamonim zeylanicum
sc5658741-56M
Je skořice zdravá ?
A co obávaný kumarin?
Skořice je kůra zelených tropických stromů, má nasládlou chuť a nezaměnitelné příjemné aroma. O skořici víme , že je prospěšná v mnohém, nicméně níže uvedený seznam zdravotních tvrzení podle předpisů Evropské unie ( Nařízení ES č.1924/2006 a nařízení EU 1169/2011) povoluje uvedená tvrzení. Jak často dokáží na základě nových výzkumů aktualizovat svou tabulku nevím a proč se nesmí objevit ve výčtu i jiná potvrzená tvrzení je otázka k zamyšlení.
Normální funkce dýchacího systému. Normální trávení.Osvěžení těla.Normální činnost střev .Normální funkce dýchacího systému. Tělo, hlava, zuby. Normální stav pokožky a sliznic. Normální funkce reprodukční a močové soustavy. Normální trávení a funkce žaludku - produkce plynu. Normální činnost kardiovaskulárního systému - udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Antioxidant. Normální hladina cukru v krvi. Normální trávení - chuť k jídlu.
Skořice se využívá ve farmaceutickém průmyslu, v léčitelství, v kosmetice, při výrobě likérů a parfémů.
Pro potravinářský průmysl se pěstuje:
Skořicovník čínský Cinnamomum chinensis – skořice Cassia. Obsah až 5 gr. Kumarinu.
Má tmavší barvu, je hrubší a tvrdá.
Skořicovník cejlonský- Cinnamomum zeylanicum – skořice Cejlon Obsah až 0,005 gr kumarinu.
Má světlejší barvu, je jemnější a křehká. Příjemnější plná vůně s nádechem tropických plodů.
Kumarin je chemická sloučenina obsažený v rostlinách, má sladkou vůni. Potlačuje chuť a pro hlodavce je přímo smrtelným nebezpečím. V rostlinách má za úkol odpuzovat hmyz a zvířata. U lidí může poškozovat játra
Jeho obsah v potravinách je regulován českou vyhláškou 447/2004 Sb.
Kumarin nápoje 2 mg.kg-1 karamelové cukrovinky 10 mg.kg-1 alkoholické nápoje 10 mg.kg-1 žvýkačka 50 mg.kg-1 ostatní potraviny 2 mg.kg-1
Pro rychlou představu:
6 gr skořice Cassia = 24mg kumarinu
6 gr skořice Cejlon = 0,03mg kumarinu
V Německu jsou na kumarin o trochu přísnější než u nás.
Denní příjem je stanoven na 2,5 mg na 1kg hmotnosti.
Špetka něčeho nás určitě nezabije. Přesto volím raději cejlonskou skořici. Už pro její jemnou vůni, plnější chuť a pocit, že zdraví mé a mých nejbližších mi není lhostejné.
Udělejte si vánoční pečivo doma z cejlonské skořice a máte jistotu, že kumarinu se nepřejíte
Jiné varianty skořice:.
Skořice bio Cassia drť 2-4 mm nejen do svařáku
Skořice cejlonská též v dárkové krabičce: